Testa lite nytt nu i höst

Nu när jobbet är igång igen och den riktiga vardagen är igång är det dags att göra upp en plan för att låta det gå så smidigt som möjligt på hemmaplan. Första jobbveckan så var man ganska trött och när jag kommer hem vid 17 med barnen så är jag akuthungrig. Jag ställer mig och lagar mat på en gång för att stilla akuthungern och slippa vara ett tjurigt hungermonster. För att göra det så smidigt som möjligt har det oftast blivit snabba lättlagade rätter som korvstroganoff, korv och makaroner, köttbullar och potatismos - haha. Så icke inspirerande maträtter. Jag vill gärna äta vällagad, varierad och bra mat men känner att man inte riktigt har tiden för det när man kommer hem. Jag har då haft tanke på en CrockPot, något jag läst om i Bambis matblogg sedan långt tillbaka och nu har det kommit mer och mer på tanken hos mig. Förstå vad smidigt att låta poten klara sig själv och man kommer hem till ordentlig vällagad mat, att man bara behöver lägga tiden på att duka och koka till tillbehören.
 
Jag kom på att mamma har en slowcooker hemma hos sig, som jag nu lånar i veckan för att testa om det kan fungera i vår familj. I söndags testade jag att låta maskinen vara på medan vi var hemma, för att känna mig trygg med den och se hur den beter sig. Världens smidigaste grej ju! Släng i alla tillbehör och grejor till maten och den står sen och gojsar till sig själv. I söndags åt vi en cashewkyckling med ris till. Den var fantastiskt god! Jag tror att nästa gång kommer jag testa laga med jordnötssmör i såsen, det tror jag skulle passa ypperligt!
 
 
Inte så inspirerande bild, men detta är söndagens cashewkyckling, med recept från Bambis blogg. Hennes maträtter är fantastiska, det är många recept från henne som jag har tillagat tidigare.
 
 
Recept på bambis kyckling i CrockPot:

500 g kycklingfilé
½ dl vetemjöl
½ dl soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk ketchup
3 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk riven färsk ingefära
1/4 tsk chili flakes
½ dl cashewnötter

1. Strimla kycklingen. Lägg den tillsammans med mjölet i en påse, skaka så att mjölet täcker kycklingstrimlorna.
2. Värm lite olja i en stekpanna eller i crock potten om du kan steka direkt i den. Stek kycklingen tills den får lite färg.
3. Ha över kycklingen i crock potten. Häll i övriga ingredienser (förutom nötterna!) och blanda om.
4. Låt allt tillagas på låg värme i 3-4 timmar.
5. Tillsätt cashewnötterna och servera med nykokt ris.

 
Sen har vi testat ett annat recept, det var första måltiden vi lagade medan vi var på jobbet. Kvällen innan så förberedde jag slowcookern med stekt köttfärs, skuren vitkål och en jäkla massa ajvar. Det ställde jag i kylen under natten och innan jag åkte till jobbet ställde jag grytan på cookern och knappade in timern på när den skulle dra igång. Detta fick sen gojsa till sig i 8 timmar i slowcookern och när jag kom hem var det bara att värma på pitabröd i ugnen, skära till lite grönsaker och ställa fram på bordet. Dagen innan hade jag redan dukat och gjort klart för att verkligen spara tid när man kommer hem. Tiden mellan 17-18 är verkligen hellhour för mig annars. Att behöva förbereda slowcookern kvällen innan känner jag ingen stress över, då kvällarna annars är ganska lugna efter nattning av barnen. Jag tänker ge detta ett försök denna vecka för att se om vi hittar bra, goda och varierande recept. Men jag känner redan nu att jag nog kommer klicka hem en egen slowcooker inom kort ;)
 
 
Grytan förberedd med köttfärs, vitlök och ajvar innan tillagning.
 

600 g nötfärs

1 burk (ca 500 g) ajvar

300- 400 g vitkål 

1, 5 tsk salt

Till servering

Pitabröd (eller tortillabröd)

Sallad, tomat, gurka, rödlök

Citron att pressa över (denna är viktigt, hoppa inte över den)

Gräddfil eller annan sås

Gör så här:

Bryn nötfärsen i stekpanna eller lägg ner den direkt i pottan beroende på vad du föredrar.

Skär vitkålen i små bitar och lägg ner i pottan. Lägg ner färsen och häll på ajvar och salt. Rör om.

Sätt på låg i 6-8 h eller hög i 3- 4 h.

 

 

 
Sen har jag även testat ett till recept från Lindas blogg, vilket blev köttbullar i tomat- och vitlökssås. Den stod på låg temperatur i 5 timmar, när vikom hem vid 17 så var det bara att koka till lite pasta, skära till grönsaker och duka. Supersmidigt!
 
Grytan fylld innan jag åkte till jobbet, det doftade fantastiskt när jag väl kom hem sen!
 
Recept från Linda
 
(Jag använde vanlig nötfärs då vi inte hade kycklingfärs hemma)
 

Kycklingbullar

1 kg kycklingfärs

1 dl ströbröd

1,75 dl mjölk

2- 3 pressade vitlöksklyftor

1 tsk persilliade (eller 1 tsk persilja och 1,5 tsk salt)

1 tsk salt

Svartpeppar

Tomatsås

2 pkt krossade tomater a 500

2 st Grönsaksbuljongtärningar

3 msk tomatpuré

0,5 msk äppelcidervinäger

1,5 tsk salt

Svartpeppar

Gör så här:

Börja med tomatsåsen och lägg ner alla ingredienserna till såsen i din crockpot. 

Gör sedan bullarna genom att blanda ihop ströbröd och mjölk och kryddor och stå tills det svällt. Blanda ner färsen och blanda ordentligt. Forma pingisbollsstora bollar och lägg ner i tomatsåsen. Det gör inget att några är lite ovanför, de sjunker under tillagningen. Jag brukar snurra lite på dem medan jag gör tillbehören.

Kör på låg i 5-6 h eller hög i 3-4 h

Gott till pasta och ris och en fräsch sallad